Je eigen marketing
Image default
Zakelijk

Waar moet je aan denken bij een uitdiensttreding

Bij een uitdiensttreding zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden, dit kan soms erg overwelmend zijn, daarom is het goed te weten waar je aan toe bent. Lees meer over uitdiensttredingen hier. 

Een hele lijst met eisen

Wanneer een werknemer uit dienst treed zijn er zoals gezegd dus een hoop dingen die je moet regelen. Wij zullen dit allemaal voor je op een rijtje zetten. Om te beginnen moet je namelijk rekening houden met de opzegtermijn en de aanzegtermijn. Zorg ervoor dat je de juiste opzegtermijn aanhoudt en dat je even goed op let op de aanzegtermijn. Doe dit beiden niet te ver uit elkaar. Dit houdt allemaal verband met de schriftelijke beëindiging van het dienstverband, dit zul je zelf moeten regelen. Zo zorg je ervoor dat er geen misverstanden kunnen ontstaan omtrent de uitdiensttreding

Aanvullende contractuele afwikkelingen

Bij een contract komt een hoop kijken, er staan allerlei zaken en regels in waaraan beide partijen zich moeten houden. Soms kan dit lastig zijn. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook hulp bij vragen, zoals bij Horeko meer Over ons hier. Aanvullende zaken die in het contract kunnen staan zijn onder andere bepaalde clausules. Je moet hierbij altijd nagaan of deze ook nog steeds daadwerkelijk gelden. Tevens wil je andere financiële zaken ook afwikkelen. Krijgt de werknemer bijvoorbeeld nog een gedeelte van een eerder loon terug? Zorg er dan voor dat je dit direct afwikkelt en dat je deze afbetaalt. 

Zaken om intern te regelen

Maar ook intern moet je afscheid nemen van een uitdiensttreding medewerker. Meld je medewerker bijvoorbeeld af bij alle systemen die je gebruikt, online als offline. Maar meld je ook extern af, zorg er dus voor dat klantencontact bijvoorbeeld nu via iemand anders loopt, en dat dit gecommuniceerd wordt. Maar ook leaseauto’s en andere aanvullende zaken moeten uiteraard ingeleverd worden. Zorg ervoor dat je hier duidelijk over bent naar je (ex-) werknemer toe, al ver van te voren. Dan weet hij of zij waar diegene aan toe is en kan hier rekening mee gehouden worden. 

persoonlijk afscheid nemen 

Maar uiteraard komt er ook een persoonlijke kant kijken bij een uitdiensttreding. Zo kan een medewerker bijvoorbeeld soms wel jaren bij een bedrijf gewerkt hebben. Dan wil je natuurlijk goed afscheid nemen. Organiseer dus een waardig afscheid en biedt eventueel een bedankje aan. Tevens heeft een manager of baas de verantwoordelijkheid om een mooi eindgesprek of exitgesprek te voeren waar ook de (ex-) werknemer genoegen mee nemen. Zo krijgt hij of zij ook een mooi en waardig afscheid.