Je eigen marketing
Image default
Bedrijven

Tips om je productiviteit als metaalbewerkend bedrijf te verhogen

Als metaalbewerkend bedrijf ben je continu op zoek naar manieren om je productiviteit te verhogen onder invloed van stijgende materiaalprijzen, snellere levertijden en kortere productseries. Maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je op welke drie manieren je een productiviteitsverhoging doorvoert. 

1. automatiseren

Een van de meest efficiente methoden om de productiviteit in een metaalbewerkend bedrijf te verhogen is door in te zetten op automatisatie. Robots kunnen vaak sneller werken dan mensen. Bovendien zijn ze 24u per dag, 7 dagen op 7 inzetbaar. Het zal per bedrijf verschillen wat voor type automatisering het beste past en het meeste rendement oplevert. Dit hoeft trouwens geen volautomatisch proces te zijn. Je vindt diverse metaalbewerkingsmachines die halfautomatisch werken. Deze machines kunnen al een positieve invloed hebben op de productiviteit omdat ze bepaalde manuele handelingen overnemen. 

2. digitaliseren

Het productieproces digitaliseren zal voor een flinke boost in de productiviteit zorgen. Deze digitalisatie kan diverse vormen aannemen. Een overzicht:

  • Slim voorraadbeheer
  • Betere planning van alle processen
  • Minder fouten door digitale werkorders
  • Communicatie tussen tekenaars en werkvloer verbeteren
  • Efficiente koppeling tussen systemen
  • Inzichten in materiaal- en energieverbruik

Een goed CAD-systeem vormt de basis van deze digitalisatie. Deze software laat toe om producten in 2D en 3D te ontwerpen en de plannen rechtstreeks naar de juiste machines te sturen. De voordelen zijn duidelijk: er is minder kans op fouten, tijdswinst, meer flexibiliteit, een betere samenwerking en de mogelijkheid tot een doorgedreven automatisatie.

3. bijscholen

Een hoge productiviteit is niet alleen afhankelijk van machines. Je werknemers spelen ook een grote rol in het verhaal. Investeer in je personeel. Geef hen de nodige opleidingen en bijscholingen om hun vaardigheden bij te schaven. Daarnaast is het een goed idee om feedback van je medewerkers te verzamelen. Zij hebben misschien goede ideeen om de productiviteit van je metaalbewerkend bedrijf nog verder te verhogen.