Je eigen marketing
Image default
Woning en Tuin

Hoe richt ik de slaapkamer van mijn puber in?

Tieners. Een zegen en een uitdaging. Een tiener maakt zowel lichamelijk als op psychologisch vlak enorm veel mee. De groei van kind naar jong volwassene is heftig. Voor een tiener is het dan ook extra belangrijk om een eigen plekje te hebben voor complete rust. Een tienerslaapkamer is veel meer dan alleen een slaapkamer. Het is de plek waar wordt gelachen met vrienden, gehuild,geappt. Waar huiswerk wordt gemaakt en waar wordt weggerend van zeurende ouders. Tijdens de Corona pandemie is dit nog meer toegenomen omdat veel lessen online gevolgd moeten worden.

Je lees hierboven al hoe belangrijk het is om de perfecte omgeving voor je puber te creëren. Hieronder de leukste en handigste tips voor de ideale tienerslaapkamer.

Heerlijk in dromenland

Het juiste bed kiezen is uiteindelijk toch de grootste uitdaging bij het inrichten van de slaapkamer. Je puber is flink in de groei en het is dan een goed idee om naar een twijfelaar bed te gaan kijken. Dit zijn bedden tussen de 100 en 120 centimeter. Hierdoor kan je kind zelf lekker ruim liggen maar ook is het extra plek voor bijvoorbeeld logees of kleine broertjes en zusjes die gezellig in bed kruipen.
Vergeleken met een tweepersoonsbed is een twijfelaar vaak ook een stuk voordeliger en neemt ook minder ruimte in beslag. Ruimte is nu eenmaal schaars en belangrijk.
Voor het matras is een koudschuim of traagschuimmatras een topkeuze in deze leeftijdscategorie.

Help! Waar is mijn lievelingsbroek gebleven?

Bij de kastindeling is het handig om als beginpunt te kijken wat voor rol kleding i het leven van jouw puber heeft. Is je dochter bijvoorbeeld een echte fashionista met superveel kleding die het leuk vindt om dit online te plaatsen? Dan is het een mooi om met open kasten en kledingrekken te werken. Is je kind meer iemand die hier totaal niet mee bezig is dan is het fijner om een gesloten kast te hebben. Liefst is hierin ook een wasmand verborgen zodat de kamer altijd een opgeruimde look heeft.
Laat ook voldoende ruimtes apart voor hobby, waarbij veel spullen nodig zijn, als make-up of voetbal. Dit bespaart een hoop zoeken bij het gehaast de deur uitgaan.

Kleur bekennen

Bij de kleurindeling is de smaak van je kind natuurlijk het belangrijkst. Hou echter wel rekening met het feit dat neutrale kleuren beter en langer meegaan. Kies voor een neutrale vloer zoals bijvoorbeeld hout. Ook voor de wanden kan je het beste gaan voor simpele look. Kies samen met je kind 1 muur of hoek die hier fel tegen af kan steken. Door bijvoorbeeld een toffe kleur of gek patroon.
Dit kan je vervolgens terug laten komen in verschillende elementen in de decoratie.

Light and Living

De verlichting is ook weer afhankelijk van de hobby’s van je kind. Een deel is de natuurlijke lichtinval van de kamer. Als je kind bijvoorbeeld graag filmpjes of foto’s neemt kan je hier rekening mee houden door voor een witte muur te kiezen en speciale lampen. Houd je kind van een hele donker slaapkamer kan je ervoor kiezen om sfeerverlichting in te stellen met verduisterende gordijnen.

Teamwork

Belangrijkste tip: Doe het samen met je tiener. Richt de kamer samen in. Je kind leert hierdoor ook alvast hoe het is om een eigen ruimte te hebben en in te richten. Als er een budget is, geef dat ook door aan je kind. Verdeel de zoektaken en laat je kind actief op zoek gaan naar leuke aanbiedingen of stijlen die hem of haar aanspreken.