Je eigen marketing
Image default
Bedrijven

Wat kan je doen om je bedrijf te verbeteren?

Wanneer je al even goed draait met je bedrijf, maar je merkt dat er nog wat meer te halen valt, is het goed om eens na te denken om te kijken of er bepaalde dingen in je bedrijf beter kunnen. Wil je bijvoorbeeld wat meer structuur krijgen in het regelen van planning, financiën, uitvoeren en evalueren van processen en werkzaamheden? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het integreren van een  beleids en beheerscyclus die je helpt in het organiseren en structureren van je bedrijf. Deze cyclus wordt al gebruikt in gemeentelijke besturen. Deze cyclus kan dus ondersteuning geven in de structuur van jouw bedrijf. Naast de structuur in je bedrijf kun je natuurlijk ook denken aan verbetering in bepaalde specifieke processen. In dit artikel geven je verschillende tips om te kijken hoe je je bedrijf kunt verbeteren.

Structuur in je bedrijf

Wat kun je zelf allemaal doen naast bijvoorbeeld de organisatiebeheersing van je bedrijf? Je kunt wellicht nadenken over de instructies die je geeft als nieuwe werknemers jouw bedrijf intreden. Heb je namelijk bepaalde protocollen geprint op papier, zodat werknemers direct de protocollen kunnen bestuderen, hoe worden jouw werknemers ingewerkt in jouw bedrijf? Dit zijn allemaal kleine punten die jouw bedrijf al een stuk kunnen verbeteren. Het is daarom goed om vanuit de basis te beginnen. Daarnaast kun je ook eens gaan nadenken of je voldoende mensen hebt per afdeling of werkproces. Vaak wanneer er een tekort aan personeel is kan het de productiviteit en kwaliteit van je product of dienst verminderen. Kijk dus nog even goed naar dit gedeelte van je bedrijf, en probeer ze ook recht te trekken.

Wat gebeurt er op de markt

Als bedrijf is het goed om op de hoogte te zijn van veranderingen en gebeurtenissen op de markt waarin jij je product of dienst aanbiedt. Wat voor stappen nemen jouw concurrenten? Ga je mee of sla je je eigen pad in? Werk je ook samen met bedrijven die jouw product of dienst kunnen ondersteunen? Samenwerken met bedrijven die ervoor kunnen zorgen dat jouw bedrijf weer groeit is natuurlijk ook een verbetering in je bedrijf. Zorg dat je dus altijd op de hoogte bent van wat andere bedrijven doen, zodat je er zowel een deal mee kan sluiten als meekan met de concurrentie. Misschien brengt het je wel een hele vooruitgang.

Tevredenheid onder je werknemers

Vergeet niet dat mede door je werknemers je bedrijf is opgebouwd. Als er iets belangrijk is in je bedrijf dan is het werktevredenheid van je werknemers. Je kunt een enquête langs alle werknemers laten gaan en vragen stellen over onderwerpen zoals fysieke en mentale gezondheid, werkdruk, tevredenheid over werkprocessen, tevredenheid over de sfeer tussen alle collega’s. Wellicht kom je nog te weten of er bepaalde processen in het bedrijf moeizaam verlopen. Daarnaast om het contact tussen jou en je werknemers persoonlijk te houden in het misschien ook een goed idee om evaluatiegesprekken te houden. Is jouw bedrijf al zo groot dat je managers onder je hebt lopen, dan is het misschien goed om hun de evaluatiegesprekken te laten uitvoeren. Vanuit de evaluatiegesprekken kunnen ook verbeterpunten komen van zowel het bedrijf in algemeen als specifieke verbeterpunten voor bepaalde werkprocessen, protocollen of juist over tevredenheid binnen het bedrijf.